Què fer amb les noves adquisicions?

Primer de tot, s’ha de passar per un període de 1 mes (aprox.) d’aïllament: LA QUARENTENA.

Quarantena en rèptils: Què és i per a què serveix en els nostres geckos?

Definició: és l’acció d’aïllar o apartar persones o animals durant un període, per evitar o limitar el risc que estenguin una determinada malaltia contagiosa; no necessàriament durant quaranta dies.

A partir d’això, quan comprem un animal, anem a comprar un animal d’una salut de ferro que no té res contagiós oi? El venedor (botiga o majorista o criador) ens diu que l’animal que ens ensenya, en persona o per fotos, aquesta actiu, que menja, salta, etc., oi? I pot tenir tota la raó, l’animal pot tenir una salut de ferro i estar molt sa, però això no treu que l’animal tingui microorganismes, en el seu interior, oportunistes (que en circumstàncies que ells troben profitoses poden provocar problemes) i que a causa dels viatges, aclimatació, i l’estrès derivat de tot això, el sistema immunitari de la bestiola caigui als mínims i llavors aquests microorganismes oportunistes aprofitin per generar algun tipus de problema.

Ull! Que també podria ser que l’animal ja vingui ple de paràsits, perquè les condicions en què el mantenen no reuneixen la higiene mínima, que això sol passar de vegades a grans criadors que no tenen un control exhaustiu de cada bestiola, o en segons quines botigues .

Doncs bé per als que es comprin el seu primer animal o per als que tinguin diversos, per a tots, però sobretot per als segons; ja que les ànsies de veure’ls junts ens pot jugar una mala passada en forma de contagi.

Per exemple: Jo em compro un animal que vull posar en un grup reproductor que ja tinc, i tal qual arriba el fico al terrari del grup, si aquest animal venia amb “equipatge dolent” no us mentiu, al poc temps el grup sencer el tindrà. I no cal que estiguin en el mateix terrari. Perquè si utilitzem les mateixes eines (per exemple. pinces) per a tots i resultés que té algun tipus de paràsit que es transmet fecalmente, com els nostres bestioles no són tan nets per no llepar-se les seves parts baixes de tant en tant i així tenir el que portin també a la gola,doncs amb les pinces estem contaminant el menjar dels altres animals sans.

I després ve la “alegria” de veure que tots els animals estan malalts, més prims o més inactius, i els portes al veterinari i et deixes “un ronyó” per una simple observació de mostres fecals al microscopi per a cada animal i potser per alguna prova més, depenent del que l’expert vegi.

consellSembla una paranoia fins que et passa a tu. I per evitar l’hecatombe et recomanem seguir aquestes premisses:

  1. Animal nou que arribi el fiquem en un tupper amb paper de cuina com a substrat durant un període de 30 dies.
  2. Primera caqueta que deixi l’animal es recull i es porta al veterinari a analitzar. Ell ja ens diagnosticarà el que hagi o el que no tingui i ens dirà quin tractament seguir.
  3. Eines a utilitzar diferents a la resta.
  4. Quan hagi passat satisfactòriament la quarantena tot el que ha fet servir es desinfecta (hi ha diversos mètodes de desinfecció, jo personalment el que faig servir és el F10 diluït que mata fins a virus).

 

I llest! Ja podem posar al nostre gecko o animal en el terrari assignat. Això sí, tingues sempre present la manera adequada d’introduir un nou individu a un grup ja establert. No fos cas que després de fer correctament la quarantena en rèptils, l’animal caigui presa d’algun compatriota agressiu o territorial.

 

Aquest article el vem publicar el 13 de gener de 2015 al web amic Geckos Crestados