Trucs

Com puc donar-li de menjar a un crestat que li costa menjar?

Si té problemes amb l’aliment viu i se li resisteix el “potito” suplementat o repashy. Si l’animal no fa gest de menjar, llavors li embrutarem el morro i llavors ingerirà l’aliment quan se’l netegi a llepades. Si veieu que mouen bruscament el cap per treure contingut del morro, no us preocupeu veureu com després es netegen les restes a llepades.

Com puc tenir control sobre la quantitat d’aliment viu que menja?

Tant per això com per evitar desgraciats accidents, com que l’aliment viu s’alimenti del nostre gecko durant el dia. Posarem l’aliment viu en un tupper durant la nit, abans o després de la polvorització nocturna la qual activarà al nostre gecko. Així doncs l’aliment viu no sortirà del tupper i el nostre crestat serà el que vagi allà per alimentar-se. Podem arrencar les potes a l’aliment viu si es tracta de grills i llagostes, per evitar que saltin fora del tupper i s’escapin. Així sabrem com aliment viu ha ingerit nostre crestat.

Els meus geckos s’han començat a aparellar ……Com puc saber quan i on ha fet la posta la femella?

Per resoldre aquesta pregunta, primer de tot hem de tenir un rigorós seguiment del pes de la nostra femella, sobretot durant l’època de cria, i si veiem un descens del pes al cap de cert temps de començar l’època de reproducció segurament serà perquè ha posat ous en algun lloc.

La femella posarà els ous en el lloc millor amagat que estigui, ja pot ser enterrat en les arrels d’alguna planta que tinguem al terrari, com en el substrat d’aquest. Per aquesta raó, és recomanable bloquejar l’accés al substrat de les plantes, mitjançant pedretes, etc. Per afavorir la preservació dels ous i facilitar la cerca el millor és preparar a la femella una zona de posta. Que serà una cosa tan senzilla com un tupper mig amagat al terrari, amb fulles i algun tros de suro que el cobreixi en què posarem el substrat d’incubació. Només ens quedarà esperar i anar observant si la femella ens ha deixat algun regalet.

Com substrat d’incubació es pot utilitzar des de fibra de coco, vermiculita, perlita, mescles: perlita (30%) + vermiculita (15%) + akadama (55%), o el substrat d’incubació d’Repashy: SuperHatch. Nosaltres hem utilitzat tots a excepció del de Repashy i el que millor resultat ens ha donat ha estat la barreja. Ja que la fibra de coco per si sola reté massa humitat i pot provocar aparició de fongs en els ous, i la vermiculita s’adhereix a l’ou impedint el bon intercanvi de gasos a través de la closca. Els substrats, a excepció dfel SuperHatch, s’hidraten amb aigua amb una proporció 1:1.

A vegades tot i preparar una zona d’incubació la femella és molt exigent i no arribem a cumplir les seves expectatives i decideix pondre els ous en alguna altre banda. Si això succeeix el que podem fer és quan tenim sospites de que la femella ha de pondre els ous (per augment de pes puntual i per palpació) la podem colocar en un recinte amb paper de cuina a la base y un tupper amb substrat “castigada” fins que pongui.

This post is also available in: English, Spanish