Informació i com tenir-ne cura

El Correlophus ciliatus o gecko crestat és un gecko arbori que viu en un arxipèlag en l’Oceà Pacífic, amb el nom de Nova Caledònia, a 210 quilòmetres (750 milles) a l’est d’Austràlia. Són animals crepusculars, la seva activitat comença al capvespre i acaben a la matinada. Durant el dia s’amaguen o de vegades se’ls pot trobar a prenent el sol.

Són animals molt actius, que els agrada saltar i grimpar. Característiques que haurem de promoure per al seu bon desenvolupament. Un crestat que no sigui actiu en moltes ocasions serà un crestat malalt.

La seva vida arbòria  fa que en captivitat necessiten terraris alts. Les mesures mínimes, segons el nostre criteri, d’un terrari per a un exemplar adult són: 60 cm d’alçada i 40 cm d’amplada i  40cm de longitud, sempre ha de ser superior l’altura a la resta de mesures. Necessiten llocs on amagar-se, així doncs feu bastant us dels tubs de suro. I és bo que tinguin les llums UVB durant el dia, ja que ajuda al seu metabolisme.

965701_10200649908002176_1546973991_o

En el seu hàbitat natural tenen un clima suau i tropical, per això en el terrari necessiten mínim 60% d’humitat. La temperatura ambient es manté entre 18 º C i 28 º C (mínima i màxima). La temperatura ideal per a l’estiu és de 22 º C de nit i 27 º C dia, a l’hivern 23 º C i 17 º C. Per mantenir aquests paràmetres són millors els terraris de vidre o els de PVC. Encara que els terraris de malla o de fusta també són vàlids sempre que es compleixin aquests paràmetres. Nosaltres ruixarem aigua al principi de la nit per proporcionar aigua i generar humitat. Depèn del nostre clima i la temperatura ambiental haurem donar-los una aportació de calor (en forma de spot, manta térmica, cable calector).

Aquests animals s’alimenten d’insectes: grills, blapticas, runners, cucs (cuc de farina: tenebris o zophobas, cucs de la mel), i mengen fruita, excepció: els cítrics (no són bons per al seu metabolisme), i se’ls pot subministrar en forma de puré o a trossets. També hi ha preparats comercials que porten tots el que els nostres geckos necessiten, com per exemple: Repashy.

La seva dieta s’ha de completar amb: calci, vitamina D3, minerals, etc, i els hi podem administra per mitjà de l’aliment viu, empolvorant l’aliment viu amb el suplement, o introduir-lo en els purés. Els encanta la mel i que podem donar-los de tant en tant. El menjar se’ls ha de donar a l’inici de la nit que és el moment en que s’activen.

pizap.com13714796281711

 

El Descans hivernal

Des de principis de novembre fins a principis de gener hem disminuir lentament en el terrari següents  paràmetres: la humitat, la temperatura, el fotoperíode i la ingesta d’aliments, perquè …. L’hivern ha arribat! Això els permet als animals descansar i  recuperar forces, i d’aquesta manera amb l’augment de les temperatures estaran més vigorosos i més enèrgics, preparats per reproduir-se.

Època de cria

Li recomanem que les femelles tinguin un pes mínim de 30 gr, ja que la posta els desgata (tant a nivell enèrgic com de les seves reserves, per exemple de calci), i que tinguin al voltant dels 18 mesos de vida, ja seràn de mida adulta. Nosaltres tenim als mascles i a les femelles separats tot l’any i només els ajuntem quan és època de cría. Y després, un cop començades les còpules en unes setmanes tenim dos preciosos ous.

Quan ens trobem amb els ous es recomana fer un senyal a la part de dalt, perquè els puguem col·locar tal com els havia posat la femella, després de la nostre manipulació. Però davant el dubte de si ho estem fent bé, lo aconsellable es esperara una setmana per saber si l’ou és fèrtil (surgeixen venes que formaràn l’embrió) o no, i llavors hem de col·locar l’ou de tal manera que l’embrio quedi a al base (permeten l’intercanvi de gasos).

cresties_candling

A la incubadora hem de controlar la temperatura (22-25 º C) i humitat (80-90%) durant 60-80 dies. Si els ous s’arruguen i són fèrtils s’aconsella tornar a mesurar la humitat ja que  el desinflar és un senyal que està a baixat massa, i llavors rehidratarem el substrat d’incubació.

Guarderia

Quan les cries neixen, estaran cert temps sense menjar, ja que encara tenen reserves del viteli de l’ou. Però nosaltres des del primer dia els donarem un grill, apte a les seves dimensions (minigrills), empolvorat amb els seus suplements corresponents i en un tupper, que ens permetrà controlar la ingesta dels nostres petits. Nosaltres posem les cries en tuppers de mida mitjana en posició vertical o en hivernacles desmuntables d’ikea acondicionats degudament per a tenir-les, amb paper de cuina de substrat i un tub de suro, tot això ens permet tenir les condicions en les que tenim les cries sota control en tot moment .. Amb una mica més d’un mes de vida ja podrem començar a donar-los fruites o repashy. I això és tot!


977799_10200650195009351_172246396_o

 

 

 

This post is also available in: English, Spanish