Altres coses que cal saber

Perquè és beneficiosa la llum UVB per als nostres crestats?

De moment el que es té clar és que la llum ultraviolada permet la sintesis de la vitamina D3, la qual té un paper “clau” en l’assimilació del calci.  Això ens permetrà evitar la Enfermetat metabólica ósia (EMO). Però també es creu que ajuda  al bon funciomanent d’altres  cadenes metabóliques en l’animal.

Aquesta llum normalment es troba comercialitzada en format de diverses bombetes i marques, però personalment les dos que ens donen més confiança fins a data d’avui són: la Repti Glo 5.0 de la casa comercial Exoterra y la SolarRaptor. I malgrat ser una bombeta que la vida de duració pot ser de més d’un any, la vida de funcionament óptim (temps que emeten UVB) és de 5 mesos aprox. en el cas de les Repti Glo 5.0.

Hi han criadors que no els ofereixen la possibilitat de “gaudir” de la llum UVB als seus crestats i es justifiquen dient que al donarlis la vitamina D3 a través de la dieta no els hi cal per res aquesta radiació. Personalment creiem que si una cosa fa que els nostres animals estiguin encara millor se’ls hi ha de donar.

 

Coses que cal tenir en compte alhora de voler crear un grup reproductor de crestats:

Quan pensem en un grup de crestats, ens ve al cap una ratio de 1 mascle i X femelles oi? ja que com és sabut els mascles quan arriben a la maduresa sexual es tornen territorials i si hi ha femelles de per mig es posen molt pitjor. Per aquesta raó els mascles SEMPRE separats d’altres mascles!

Però a que no sabieu que les femelles també poden ser territorials? es a dir, existeix la  figura de l'”alfa”, que és la que controla a la resta de femelles i molts cops mostra comportament sexuals propis d’un mascle (agafant a altres femelles pel coll o les crestes del cap i intentar copular amb elles). Per a intentar “tenir la festa en pau” i que no hagin agressions de cap tipus entre “companyes de terrari” cal estar uns dies alerta, des de la formació del grup, per  a poder estar segurs dels rols de cadascú i si fos necessari (si veiem “mals rotllos” i agressions) fer canvis per aconseguir la armonía.

 

This post is also available in: English, Spanish